Το νέο μνημόνιο με απλά λόγια…

Τις τελευταίες μέρες γίνεται μεγάλος λόγος (από τα καθεστωτικά ΜΜΕ μέχρι κάθε άνθρωπο που συναντάς στις στάσεις των λεωφορείων) σχετικά με το νέο μνημόνιο και τα σημεία του που αφορούν τις συντάξεις και τα εργασιακά.

Η επίθεση που εξαπολύει το κεφάλαιο και οι διάφοροι εξουσιαστικοί μηχανισμοί στους «από τα κάτω» είναι πλέον ξεκάθαρη, δεδομένη και κυριολεκτικά εξοντωτική. Όποιος διαβάζει το παρόν άρθρο, ας θεωρήσει αυτονόητο ότι (κατ’ εμέ) η αρχή του προβλήματος εντοπίζεται στην ίδια την φύση του καπιταλιστικού συστήματος και όχι σε κάποιους απλούς εκφραστές του όπως η Τρόικα, το ΔΝΤ, η ΕΕ κτλ.

Θα μιλήσω μόνο για την παράγραφο «ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» η οποία πλήττει άμεσα την ηλικιακή κλίμακα στην οποία ανήκω, δηλαδή προ συνταξιοδότησης.

Μείωση του βασικού μισθού κατά 22% σε όλα τα επίπεδα

Η τελευταία σύμβαση του 2011 αναφέρει πως ο βασικός μισθός για μισθωτούς εργαζομένους και συγκεκριμένα για άγαμους υπαλλήλους χωρίς προϋπηρεσία (με άλλα λόγια ο κατώτατος μισθός) ανέρχεται στα  751 ευρώ μικτά (χρησιμοποιώ μόνο ακέραιους αριθμούς). Μετά την μείωση, ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 586 ευρώ μικτά. Αν αφαιρέσουμε την παρακράτηση του ΙΚΑ (16.5%), τότε ο καθαρός μισθός θα είναι 489 ευρώ. Δηλαδή, το ετήσιο εισόδημα (χωρίς τον 13ο και 14ο μισθό που σκοπεύουν να κόψουν) είναι 5868 ευρώ. Από τα 5868, αφορολόγητα είναι μόνον τα 5000. Οπότε ο τελικός καθαρός ετήσιος μισθός (χωρίς επιδόματα και δώρα που ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η τύχη τους) θα είναι της τάξης των 5780 ευρώ.

Τραγικό?????

Έχει και συνέχεια. Αν είσαι από τους άτυχους και η ηλικία σου κυμαίνεται ανάμεσα στα 18-25 τότε η μείωση που προβλέπεται είναι 32%. Δηλαδή, 427 το μήνα καθαρά και 5111 ετησίως.

Να σημειωθεί ότι το 2005, το όριο της φτώχειας ήταν 473 ευρώ μηνιαίως για κάθε άτομο (δηλαδή γύρω στις 5500 ετησίως) ενώ σήμερα – αν δεν κάνω λάθος – είναι περίπου στις 6000…

Άντε με τις υγείες σας….

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ; ΠΙΑΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΤΡΑ

[Παρακάτω αναγράφονται και οι υπόλοιπες διατάξεις του μνημονίου που αναμένεται να ψηφιστεί.]

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

1. Νόμος πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Το μέτρο εξειδικεύεται σε μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ. Έναρξη εφαρμογής μειώσεων 1.1.2012

2. Επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου των ταμείων που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές.

3. Σύστημα συλλογής ασφαλιστικών εισφορών. Αναθεώρηση της μεθόδου συλλογής εισφορών. Ολοκλήρωση προγράμματος έως Σεπτέμβριο 2012. Από το Μάρτιο 2012 ενοποίηση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

1. Στόχος εξοικονόμησης ποσού ύψους με 1,5% του ΑΕΠ, για την περίοδο ισχύος του προγράμματος (2013-2015). Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν διακοπές προγραμμάτων και εισοδηματικό όριο για την παροχή επιδομάτων.

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Μείωση μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15% στη διάρκεια ισχύος του προγράμματος. Κοινωνικός διάλογος. Εάν έως τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρξει συμφωνία, τότε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προσαρμογή του κόστους. Μέτρα:

Διαρθρωτικά μέτρα στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων

-Μέγιστη διάρκεια συλλογικών συμβάσεων τρία χρόνια.

-Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος.

-Μετενέργεια: μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις.

-Στο βαθμό που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Επιπρόσθετα διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).

-Κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις εταιρίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες).

-Πάγωμα ωριμάνσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.

-Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί. Λαμβάνονται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρίας.

Προσαρμογή βασικού μισθού

-Μείωσή του κατά 22% σε όλα τα επίπεδα.

-Πάγωμα του κατώτατου στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση έως το πέρας της προγραμματικής περιόδου.

-Επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών).

-Έως τέλη Ιουλίου 2012, σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με τις ανταγωνιστικές χώρες.

Μη μισθολογικό κόστος

-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% με την κατάργηση των εισφορών για ΟΕΚ-ΟΕΕ. Οι δύο αυτοί οργανισμοί κλείνουν.

-Περαιτέρω μείωση κατά 3% των εισφορών ΙΚΑ από 1.1.2013 χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός. Ελπίζεται αύξηση αποτελεσματικότητας στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών. Εάν από τη μείωση των εισφορών προκύψει επιπρόσθετο κόστος στον προϋπολογισμό προβλέπεται αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων.

-Μετά από αναλογιστικές μελέτες και διάλογο τα ειδικά επικουρικά ταμεία εταιριών με ιδιαίτερο κόστος ασφαλιστικών εισφορών να εξομοιωθούν με τις εισφορές άλλων επιχειρήσεων που καλύπτει το ΙΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβαρυνθεί κρατικός προϋπολογισμός.

Σε περίπτωση που αυτά δε λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

1. Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

2. Επανεξέταση μισθολογικών κλιμακίων.

3. Μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 2011-2015.

4. Διατήρηση προσλήψεων 1:5.

5. Εργασιακή εφεδρεία.

6. Μείωση συμβασιούχων.

7. Περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο.


3 σκέψεις σχετικά με το “Το νέο μνημόνιο με απλά λόγια…”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s