TNT – Unleash the Beast (Παρουσίαση)

Το όνομά του είναι Γιάννος. Το ψευδώνυμό του, ΤΝΤ (είδος εκρηκτική ύλης). Το συγκρότημά του λέγεται Ορθολογιστές (μαζί με SXO, Loop και Bayman με τον πρώτο να συμμετέχει σε στίχο και ερμηνεία και τους άλλους δύο να υπογράφουν την μουσική παραγωγή και τα scratches). Για το ιστορικό της υπόθεσης, οι Ορθολογιστές έχουν κυκλοφορήσει τα εξής LPs:

Ορθολογιστές – Απ’ το Δρόμο

TNT – It ‘s a War

Ορθολογιστές – Μια νύχτα μετά την τελευταία μέρα

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και το νέο σόλο του ΤΝΤ με όνομα Unleash the Beast (Τέρατος Απελευθέρωση), όπως πάντα ανεξάρτητα και με αντίτιμο κόστους. Αρχικά να πω ότι το cd περιέχει 16 κομμάτια, τα οποία είναι όλα σε παραγωγές των Anno Domini Beats (και συγκεκριμένα των Anno Domini, 3rd Eye, One Take και Vherbal), ενώ σε στίχο και ερμηνεία συμμετέχουν οι: Chief Kamachi, Sxo, Sugahspank, Celph Titled, King David, Texas, Mc Yinka, Pak και Ραψωδός Φιλόλογος. Άλλα χαρακτηριστικά του δίσκου είναι τα εξής: Μίξη και Mastering – Stigma, Artwork – Nutu, Photoshootings – Christos Kalogridis, Scratches – Loop.

Πάμε λοιπόν στην ουσία του πράγματος… Γενικά το cd είναι ένα πανέμορφο αποτέλεσμα που σίγουρα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο «πολύτιμα» αποκτήματα στην δισκοθήκη μου. Κι αυτό όχι επειδή περιέχει συμμετοχές με mcs και παραγωγούς παγκόσμιου βεληνεκούς, ούτε επειδή ο γιάννης είναι καλό παλικάρι και τα λέμε που και που (χεχε). Αλλά γιατί κατάφερε μέσα σε 16 κομμάτια να δώσει ένα σύνολο που, για εμένα προσωπικά, καλύπτει στο έπακρο όλες τις ανάγκες μου ως ακροατή. Οι πολλές ικανότητες του ΤΝΤ στο μικρόφωνο, η – κατ’ εμέ – πολύ εκφραστική φωνή του, καθώς και οι πολύ υψηλού επιπέδου παραγωγές, είναι δεδομένα. Αλλά δεν είναι αυτά που θα με εντυπωσιάσουν σε έναν δίσκο σε γενικότερη βάση.

Κατ’ αρχήν, ενθουσιάστηκα με το ότι όλος ο δίσκος περιέχει μόνο 1 κομμάτι battle (ΤΝΤ feat. Sxo). Και ακριβώς εξ αιτίας των λόγων που προανέφερα (ικανότητες, φωνή κτλ) αυτό το κομμάτι είναι υπεραρκετό για να μου καλύψει αυτήν την μικρή μου ανάγκη περί των battle κομματιών.

Introduction: Το επικό ύφος που έχει το beat του 3rd Eye με προετοιμάζει για το ποιόν της μουσικής παραγωγής που θα ακολουθήσει. Μου άρεσε που ήταν στο μέγεθος που έπρεπε, χωρίς – από την μία να βαρεθώ και χωρίς – από την άλλη – να καθιστά την εισαγωγή του cd «ρηχή».

Αγώνας: Εδώ συμμετέχει και ο Chief Kamachi αλλά θα σταθώ στα κουπλέ του ΤΝΤ μιας και δεν τα πολυκαταλαβαίνω αυτά τα εγγλέζικα (χαχα). Όχι εντάξει, ο Chief Kamachi έγραψε ένα κουπλέ που είναι τουλάχιστον αντάξιο της φήμης του δένοντας πολύ ωραία στον ηχητικό και στιχουργικό τομέα με τον ΤΝΤ. Ο Αγώνας δίνεται στους δρόμους, όχι μεσ’ στα στάδια, δεν έχει ημερομηνία λήξης – διαρκεί… Ακριβώς αυτό είναι το θέμα του 2ου (κατά σειρά) τραγουδιού. Πραγματεύεται τον καθημερινό αγώνα που δίνει ο καθένας μας (ή μάλλον που θα έπρεπε να δίνει ο καθένας κατά την άποψη του ΤΝΤ – και τη δική μου) ο οποίος οριοθετείται στα πλαίσια της καθημερινότητας και εντοπίζεται σε αυτό που λέμε «από τα κάτω». Μιλάει για τον αγώνα που δεν ακούει στην λέξη εκλέγεσθαι και γι’ αυτό θεωρείται παράνομος, για τον αγώνα που αφορά το είναι, όχι το φαίνεσθαι… Προφανώς όσοι έχετε ακούσει κάτι δικό μου, θα γνωρίζετε πως δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω σε τίποτα με αυτό το κομμάτι, εκτός από το σημείο που λέει ότι δεν μπορώ να υπάρχω εγώ σε τέτοιους αγώνες (χαχαχαχαχαχαχα – αστειεύομαι).

Facebook: Μοιάζει το facebook με κοιμητήριο σε κάθε σπίτι… Ένα κομμάτι που καυτηριάζει την σημερινή κατάσταση, κυρίως των νέων, γύρω από το θέμα της επικοινωνίας και της αμεσότητας, αρετές που εξαφανίζονται ανάμεσα στα χιλιάδες ψηφιακά στοιχεία της εικονικής πραγματικότητας. Αρκετά επίκαιρο, αρκετά αιχμηρό. Πολλοί βιάστηκαν να πουν ότι το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ανειλικρινές καθώς και ο ΤΝΤ έχει προφίλ στο facebook. Μα η απάντηση βρίσκεται μέσα στο ίδιο το κομμάτι: Facebook – ένα τρομερό όπλο, που όμως όπως όλα τα άλλα όπλα, έχει μεγάλη σημασία προς τα που το έχεις στραμμένο… Στο video clip του τραγουδιού (http://www.youtube.com/watch?v=wIPHNc9miWY) βλέπουμε να εμφανίζονται στο τέλος τα στοιχεία των πρωταγωνιστών σε μορφή fb profile, κάτι που ΠΡΟΦΑΝΩΣ έγινε εσκεμμένα με σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα της ψηφιοποίησης ακόμα και του ονόματος κάποιου.

Βλέπω & Διαβάζω: Νίκος Καββαδίας, Kubrik, Requiem for a dream, Βαγγέλης Φαρμακώρης, Ένα Παιδί μετράει τ’ άστρα, Καρκαβίτσας και πολλά άλλα είναι αυτά που έχει διαβάσει και έχει δει ο TNT στην ζωή του. Γιατί, όμως, να κάνει κάποιος κομμάτι όλα αυτά που έχει διαβάσει? Φυσικά επειδή όλα αυτά δημιούργησαν τον ΤΝΤ. Το τι διαβάζει, το τι βλέπει και ακούει είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του καθενός.

Θα ‘ναι μάλλον: Άκρως ερωτικό, άκρως συναισθηματικό, άκρως πετυχημένο. Η φωνή της Sugahspank να σου λέει πως Μ’ έχω πιάσει ώρες ώρες να χαμογελώ, να σε σκέφτομαι και ν’ ανατριχιάζω και πως Θα ‘ναι μάλλον που κοντά σου δε μπορώ, γιατί μακριά σου δε στο κρύβω πως τρομάζω… καθιστούν το συγκεκριμένο εξαιρετική επιλογή για όποιον/α νιώθει ερωτευμένος/η. Επίσης ένα μεγάλο μπράβο στον Γιάννη για τις πολύ ωραίες παρομοιώσεις και μεταφορές που χρησιμοποίησε.

Olympian Slang: Ακόμα ένα πολιτικό κομμάτι που αυτήν την φορά αναφέρεται στην βάση – στον λαό. Στρέφεται εναντίον της κοινωνικής παραίτησης που μαστίζει τους λαούς και της τρομοκρατίας που έχει επιβληθεί στις συνειδήσεις. Ζούμε για κάποια γαμημένα ιδανικά που ορισμένοι  αμφισβητούν εν γένη ότι υπάρχουν, κι όμως Υπάρχουμε – Χτυπάτε, Χτυπάτε για να υπάρχουμε, είμαστε Ζωντανοί… Είμαστε μέλη ενός συστήματος που είναι βράχος μα αν ενωθούμε σε επίπεδο αναγκών και επιθυμιών μπορούμε να γίνουμε τα κύματα που θερίζουν βράχια…

Τέρατος Απελευθέρωση: Όλο το «είναι» του δίσκου σε ένα κομμάτι. Αρκούμαι σε αυτό προς το παρόν…

Κατασκήνωση Αίματος: Πριν κάποιο καιρό έκατσα και έγραψα τους στίχους του σε αυτό το blog. Όχι επειδή είναι ένα ωραίο story telling κομμάτι αλλά γιατί μέσω μιας φανταστικής ιστορίας, ο ΤΝΤ, καταφέρνει να μας περάσει την άποψή του (την οποία και ενστερνίζομαι) για την περιθωριοποίηση. Όλοι μας, λίγο πολύ, έχουμε βρεθεί στην θέση κάποιας περιθωριοποίησης λόγω εμφάνισης, λόγω κάποιου προβλήματος υγείας ή λόγω της διαφορετικότητας γενικά. Στο συγκεκριμένο κομμάτι μας παρουσιάζεται το μέγεθος της εγκληματικής πράξης που διαπράττεις όταν περιθωριοποιείς – που αναμφισβήτητα είναι τεράστιο. Επίσης, δίνεται σημαντικό βάρος στην στήριξη τέτοιων ατόμων από ανθρώπους του κλειστού του κύκλου όπως οι οικογένεια, οι στενοί φίλοι κτλ. Η εικόνα του φόνου, που περιγράφει, ο ΤΝΤ έχει να κάνει με την εκδίκηση των υπευθύνων ενός τέτοιου εγκλήματος. Και, όπως φαντάζομαι, το θέτει στη βάση του «Μην κατηγορείς κάποιον για κάτι, εάν δεν γνωρίζεις το τι έχει συμβεί». Από τα αγαπημένα μου, παρεπιμπτώντος.

Ελπίδος Εγκατάλειψη: Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, λένε. Κάποιοι, όμως, αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν καθώς βλέπουν το τέλος να ρέει μέσα στις φλέβες τους. Και ο λόγος περί τοξικομανών. Τα ναρκωτικά, ανέκαθεν, ήταν ένα από τα ισχυρότερα όπλα των κρατικών μηχανισμών ώστε να υπνωτίζουν, να χαλιναγωγούν και να ελέγχουν τις μάζες καθιστώντας τες ακίνδυνες για την «πολιτική» ασφάλεια. Ακόμα ένα story telling κομμάτι, λοιπόν, στο οποίο αυτήν την φορά οι ερμηνευτές (ΤΝΤ & Sxo) παίρνουν ρόλους τοξικομανών. Δώσε χάπια , δώσε χόρτο, δώσε σκόνη να ταβλιαστούνε ούτως ώστε.. Ε, κατάλαβες να πάψουν να είναι επικίνδυνοι… μπήκες? Έτσι είναι, δυστυχώς ή ευτυχώς.

Αισθημάτων Ανακούφιση: Πιο κοινωνικό από τα προηγούμενα, θαρρώ, μα το ίδιο καυστικό. Η ρουτίνα, η αποξένωση, η μοναξιά, η καχυποψία, η έλλειψη εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης είναι στοιχεία με τα οποία ασχολείται ο ΤΝΤ σ’ αυτό το κομμάτι και τα οποία έχουν πάψει πλέον να έχουν υπόσταση στις μεγαλουπόλεις μας. Ψάχνουμε συντροφιά στην τηλεόραση μα έτσι απλά δενόμαστε όλο και περισσότερο με την μοναξιά. Αν μας πει κάποιος «καλημέρα» ξαφνιαζόμαστε και απλά του γυρνάμε την πλάτη. Αν μας χαμογελάσει κάποιος στον δρόμο σίγουρα τον θεωρούμε τρελό. Και επειδή, όπως λένε πολλοί σε διάφορα φόρουμς, είμαι κολλημένος και απόλυτος να πω πως αυτά τα ένστικτα σε καμία περίπτωση δεν είναι έμφυτα. Η εξουσία, που πλέον διαχειρίζεται κάθε πτυχή του χαρακτήρα των «υπηκόων», έχει καταφέρει να φυτέψει αυτά τα «αισθήματα» βαθιά μέσα σε γενιές ολόκληρες και να αναφέρονται πλέον ως δεδομένα. Και είναι τόσο βαθιά ριζωμένα που ακόμα και στους ίδιους πόνους, πονάμε χώρια…

Δημοκρατία: Το αγαπημένο μου κομμάτι (λογικό ε?). ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Θάνατο στην αστική δημοκρατία της εκπροσώπησης και της ανάθεσης. Θάνατο στην δημοκρατία που δολοφονεί, που καταστέλλει, που τρομοκρατεί. Προτείνω κι απαιτώ άμεση δημοκρατία, μια οργανωμένη αυτοδιεθυνόμενη κοινωνία… Στεκόμαστε απέναντι στην εκλογική κουλτούρα και απέναντι στην λέξη «άρχω»… Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία αλληλεγγύης συλλογικότητας και λοιπών αξιών…

Πεπρωμένο: Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον. Δεν το πιστεύω αλλά το έβαλα, έτσι για να το παίξω ιστορία. Χαχαχαχαχαχα. Λοιπόν συνοπτικά, το κομμάτι αναφέρεται, από όσο κατάλαβα, στο ότι η ζωή έχει μια συγκεκριμένη ροή κάτι που για άλλους ονομάζεται πεπρωμένο και μοίρα, ενώ για άλλους απλά φυσιολογικό. Ωραίο και το κουπλέ του King David εδώ. Να πω την αλήθεια, μου μοιάζει λίγο αφηρημένο το τραγούδι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μ’ αρέσει. Απλώς δεν μπορώ να κάνω μία ξεκάθαρη κριτική.

Δρόμος Μοναξιάς: Κάπως παρόμοιο με το «Αισθημάτων Ανακούφιση» το μοτίβο, επιμένοντας στην μοναξιά ως συνέπεια κοινωνικών φαινομένων και όχι ως συνέπεια κάποιου φόβου ή τρόμου. Ορισμένοι, λέει, ακολουθούν εσκεμμένα μοναχικούς δρόμους βλέποντας πως τριγύρω δεν μπορούν να βρουν την εμπιστοσύνη και το στήριγμα που ψάχνουν. Μα αυτή η μοναξιά δεν είναι κάτι μόνιμο, μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή αρκεί να βρεθεί κάτι που αξίζει όπως παιδιά που δε χρειάζονται κουβέντες, φτάνει μόνο μια ματιά… Παρένθεση – αυτό είναι το αγαπημένο μου beat μαζί με της Δημοκρατίας – Κλείνει η παρένθεση.

Αφανείς Ήρωες: ΑΜΕΑ – Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες. Εγώ θα χρησιμοποιήσω τον όρο ΑΜΕΙ – Άτομα Με Ειδικές Ικανότητες γιατί το να ζεις καθηλωμένος σε ένα καροτσάκι, ή να προσπαθείς να περπατήσεις σε μία ρατσιστικά δομημένη πόλη όντας είτε τυφλός, είτε κουφός σίγουρα απαιτεί Ειδικές Ικανότητες. Οι Texas, Mc Yinka, Tnt, Sxo, Pak και Ραψωδός Φιλόλογος μας παρουσιάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΙ στην απλή καθημερινότητά τους. Το σημαντικό είναι ότι στην αρχή του τραγουδιού ξεκαθαρίζεται πως το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με τους δημόσιους και κρατικούς φορείς αλλά και με την κοινωνία αυτή καθαυτή, εφόσον πέρα από τις ανύπαρκτες υποδομές που παρέχει το κράτος, τα ΑΜΕΙ έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κοινωνικό αποκλεισμό που δέχονται όταν προσπαθούν για παράδειγμα να πουλήσουν κάτι για να ζήσουν σε μαγαζιά και καφετέριες… Έχουν να αντιμετωπίσουν την αδιαφορία των περισσοτέρων που παρκάρουν μπροστά στις λιγοστές ειδικά διαμορφωμένες ράμπες καθώς και την αδιαφορία καταστηματαρχών που γεμίζουν τα πεζοδρόμια με καρέκλες και τραπέζια αποκλείοντας την πρόσβαση σε αναπηρικά καροτσάκια.

Bonus Track – 1939: Τελευταίο κομμάτι του δίσκου και, συνολικά, τρίτο story telling. Δεν θα κάνω κάποια κριτική εδώ. Πολύ ωραίο κομμάτι, πολύ ωραίο συναίσθημα που απορρέει απ’ αυτό, αλλά αφήνω τον καθέναν να το εκλάβει με την δική του φαντασία και λογική.

Αυτά ήταν, λοιπόν, όλα τα κομμάτια του Unleash the Beast. Αν μου ζητούσε κάποιος να το κατατάξω σε σχέση με ότι άλλο έχει κυκλοφορήσει, θα έλεγα με ευκολία ότι είναι από τα καλύτερα cd που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Άρτιο αποτέλεσμα και άρτια ολοκληρωμένο. Το συμπέρασμα που μου άφησε ο δίσκος είναι ο ίδιος του ο τίτλος. Εν μέσω μιας περισσότερο κοινωνικής, παρά οικονομικής, κρίσης και συνεχώς βαλλόμενοι από τα πυρά της εξουσίας (τα οποία πέρα από μειώσεις μισθών, απολύσεις, τρομοκρατία κτλ περιλαμβάνουν και όλα αυτά που ανέφερε ο ΤΝΤ όπως η αποξένωση, ο αποκλεισμός, η αποχαύνωση μέσω των ΜΜΕ, η χειραγώγηση μέσω ναρκωτικών, ο έλεγχος, ο ρατσισμός, η περιθωριοποίηση ομάδων) το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απελευθερώσουμε το ΤΕΡΑΣ που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Έχουμε χρέος να το κάνουμε.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν ξεχνάει, δεν συγχωρεί. 

Το cd, όπως προείπα πωλείται σε τιμή κόστους αλλά για τους δύσπιστους, έχει δοθεί από τον ίδιο τον ΤΝΤ link από το οποίο ο καθένας μπορεί ελεύθερα να to κατεβάσει. Το link είναι αυτό. Και αν θέλει κάποιος να στηρίξει την προσπάθεια του ΤΝΤ, μπορεί μετά να αγοράσει και το αυθεντικό αντίτυπο από τα μέρη διανομής που περιέχονται στο rar του link. Για επικοινωνία με τον ΤΝΤ:

Facebook pageYoutube Channel

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας…

One thought on “TNT – Unleash the Beast (Παρουσίαση)”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s